Duurzame Transitie: Vve's In Actie
Duurzame Transitie: Vve's In Actie
Blog Article
Duurzaamheid Als Leidraad: Amsterdamse Vve's Verenigd
Volgens Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging bij Eigen Huis, heeft een op de zes wooneigenaren in Nederland te maken met de Vv, E. ‘Ondanks dat hoge aantal zijn ze in het landelijke beleid vaak een vergeten groep.’ Als eigenaar van een appartement ben je afhankelijk van de besluitvorming in de Vv, E.
Heb je te maken met een kleine Vv, E, dan moet het besluit unaniem zijn. Bij een grotere Vv, E is een tweederde meerderheid nodig. Met name bij kleine Vv, E’s lopen vernieuwingen makkelijk stuk. Niet alle eigenaren hebben namelijk dezelfde mogelijkheden of belangen, verklaart Klein. ‘Iemand die al op leeftijd is, wil misschien niet meer investeren in een hybride warmtepomp die zich in vijftien jaar terugverdient.
Binnen de kleine Vv, E’s blijkt ongeveer negen procent hiervoor te kiezen. Dat is niet zonder risico. ‘Als het Vv, E-bestuur er lucht van krijgt, kan het bepalen dat deze bewoner nog een keer meebetaalt als de Vv, E later besluit alsnog het hele gebouw te verduurzamen. Of het eist dat de maatregelen ongedaan worden gemaakt.
Verduurzaming Van Vve's: Een Amsterdamse Aanpak
Volgens de vereniging sluit de benodigde regelgeving aan bij een aanstaande wet voor oplaadpunten voor elektrische auto’s bij Vv, E’s..
Daar zijn veel redenen voor, zoals het feit dat de bewoners bij elkaar moeten komen en het eens moeten worden over de noodzakelijke werkzaamheden. Al met al is het creëren van duurzame huisvesting via verenigingen van huiseigenaren een uitdagende taak. Als de middelen van de Vv, E beperkt zijn, kunt u klein beginnen.
Duurzame Ambities Van Vve's: Amsterdamse Trots
Neem contact op met Twinss Vv, E Beheer als u meer wilt weten over uw mogelijkheden. Wij zullen de energiebesparende technieken en installaties voor een duurzame Vv, E samen met u vaststellen in en stappenplan voor een duurzame Vv, E. De suggesties kunnen tevens worden gebruikt om een effectieve onderhoudsstrategie voor de lange termijn (groen MJOP) op te stellen.
Aan de Da Costastraat staat een historisch pand uit 1881. De 16 appartementen hebben nu nog energielabel G maar binnenkort label A. Wij spraken met Annette die destijds samen met een andere bewoner het bestuur vormde van de vve Da Costastraat. Naast het voorzitterschap heeft Annette het initiatief genomen voor de verduurzaming van het pand.
“Toen ik mijn appartement kocht in 2016, wist ik dat er nog veel aan moest gebeuren, zowel aan verduurzaming als aan onderhoud van het pand. Ik dacht: hoe pakken we dit als Vv, E zo slim mogelijk aan. Een project als dit valt of staat met iemand die het vuurtje aanwakkert bij de mede-eigenaren.
Amsterdamse Vve's: Leiders In Duurzaam Beheer
Het merendeel van de eigenaren is er inmiddels van bewust hoe urgent dit project is.” “Het project is gestart in 2017. We zijn dus al even onderweg, maar het kost tijd om het project op te starten en iedereen binnen de Vv, E mee te krijgen. Ik was destijds voorzitter en heb samen met mijn medebestuursleden de andere leden geënthousiasmeerd.
Dat maakt het wel ingewikkeld. Gelukkig heb ik mijn achtergrond als architect mee. Dat helpt om het overzicht te houden.” ”Wij hebben gebruik gemaakt van adviesbureaus om ons verder te helpen en te begeleiden. Daarmee kwamen wij in contact nadat ik op een informatiemarkt voor vve’s in gesprek raakte met iemand van de gemeente Amsterdam.
Een van die partijen kwam met het idee de subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief van de gemeente aan te vragen voor een onderzoek naar het aardgasvrij maken van ons pand. Dat verliep soepel. Al vrij snel kregen wij te horen dat ons project past binnen de subsidie." “Het is een complex onderzoek.
Je wilt bijvoorbeeld een warmtepomp en daar horen buffervaten bij. Dat vraagt veel van de constructie en ruimte van een pand. Vandaag de dag wordt hier rekening mee gehouden bij de bouw van een nieuw pand, maar in 1881 was dat natuurlijk nog niet het geval. Vandaar dat het onderzoek grondig is uitgevoerd.” "Naar alle waarschijnlijkheid zijn wij inmiddels zo ver dat wij volgend jaar volledig van het gas af gaan.
Amsterdamse Vve's: Een Duurzame Toekomst Realiseren
We hebben verschillende offertes binnen en met een bijdrage van de eigenaren gaan we er waarschijnlijk komen. Ik ben daar heel blij mee. Van het gas af gaan was een belangrijk streven vanuit de gedachte van vermindering van fossiele brandstoffen. Mijn roots liggen in het Groningse aardbevingsgebied, wat voor mij een extra trigger is geweest om hierop in te zetten.” “Het is best een complex proces.
Ambitie, doorzettingskracht en bovendien betrokkenheid van Vv, E leden om samen de schouders eronder te zetten zijn de grote voorwaarden om een project als dit te doen slagen." Heeft jouw vve ook plannen voor een duurzame verbouwing? Voor zowel grote als kleine vve’s biedt de gemeente Amsterdam Vv, E-(bestuurs)leden, cursussen, advies en ondersteuning.
Valt jouw initiatief, of een gedeelte ervan, niet onder het Vv, E-aanbod? Dan kan je initiatief mogelijk ondersteund worden met de subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief. Ga voor meer informatie naar de subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief op amsterdam. nl. .
Verduurzaming Als Gemeenschappelijke Doelstelling: Vve's Samen Sterk
Ook appartementencomplexen worden verduurzaamd. Hoe zorgen woningcorporaties ervoor dat hun woningvoorraad ook van het gas af kan?
Die wil dat de wet veranderd wordt, zodat woningeigenaren ook zonder toestemming van de Vv, E zonnepanelen kunnen leggen of dubbel glas kunnen laten plaatsen. Wie een appartement koopt, is vaak automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (Vv, E). Ongeveer een op de zes huiseigenaren in Nederland woont in een koopappartement.
Verduurzamen Vve
Iedere maand leggen de appartementsbewoners daar geld voor in. Maar bij groot onderhoud is er vaak een extra inleg nodig. "Over alle investeringen moet gestemd worden", zo legt Hans Andre de la Porte van de Vereniging Eigen Huis Uit. "Bij kleine appartementencomplexen, tot vijf woningen, moet de beslissing unaniem zijn.
Soms komen bewoners niet opdagen bij de vergaderingen, soms willen ze geen geld inleggen en al helemaal geen extra geld. "Ze hebben bijvoorbeeld niets met duurzaamheid of hebben verhuisplannen en willen dus niet meewerken. En neem hier een kijkje dan komen dat dubbel glas of die zonnepanelen er dus niet. Want bewoners die wel willen, zijn soms bang voor een conflict in het trappenhuis." Een op de drie appartementseigenaren wil verduurzamen, maar kan dat nu niet, stelt VEH op basis van eigen onderzoek.
Bij het voorstel mogen woningeigenaren zonder toestemming van de Vv, E toch hun eigen huis voor eigen rekening en eigen risico verduurzamen, er is alleen een meldingsplicht. "Dan is er geen nadeel voor de buren die niet meedoen. Bij dubbel glas kan het makkelijk. Bij zonnepanelen is het iets lastiger, het ligt eraan waar iemand woont," zegt De la Porte.
Maar er moeten wel kabels getrokken worden. "Als iemand op de bovenste verdieping woont, net onder het dak, is dat niet zo lastig. Maar wat als iemand vier verdiepingen lager woont? Dan lopen de kabels ook langs de buren. Dan kan het niet. Maar we willen het met aanpassing van de wet in ieder geval makkelijker maken voor mensen die hoog wonen of mensen die dubbel glas willen plaatsen." Energie-expert Laetitia Ouillet spreekt van een herkenbaar probleem.
Report this page